Повторното заразяване  с коронавирус е невъзможно, който го твърди –

...
Повторното заразяване  с коронавирус е невъзможно, който го твърди –
Коментари Харесай

Топ епидемиологът на България доц. Мангъров: Повторно заразяване с коронавирус е невъзможно. Църквата се държи най-адекватно

Повторното заразяване  с ковид е невероятно, който го твърди – не си е чел учебниците, съобщи доцент Атанас Мангъров* по Нова телевизия.  Той сподели, че в случай че изписан пациент е с негативни проби, само че по-късно има позитивна, това не значи, че той се е заразил отново, а просто продължава да отделя този вирус.

Той още веднъж съобщи тезата си, че да се спре COVID-19 би трябвало най-малко 70% от популацията да го изкара. Освен това повече от хората няма да схванат, че са инфектирани, разяснява началникът на детското поделение към Инфекциозната болница. Той още веднъж посочи тезата си, че ограниченията би трябвало да бъдат последователно разхлабени, а не предно място да бъдат мощните и младите, които да могат да спортуват.

Доц. Мангъров сподели, че сега Българската православна черква се държи най-адекватно.

„ Там би трябвало да отидат тези, които са най-млади и най-здрави, а тези, които са по-възрастни и заболели – дано не отиват “, сподели той.

- Доц. Мангъров, изказахте подозрения по отношение на качеството на тестванията, с които бяха изследвани полицейските чиновници. Какви проби би трябвало да използваме, с цел да сме сигурни в резултата?

- Трябва да използваме имунологични проби - за разкриване на имуноглобулини от вид „ G ” и „ M ”. И би трябвало да използваме качествени проби. Най-простото, което можеше да се направи при тестването на полицейските чиновници, е когато вземаме материал от носоглътката за проучване с PCR, да се вземаха и 4-5 мл кръв. И по-късно тази кръв да се изследва с разнообразни имунологични проби и получените резултати да се съпоставят с проучването с PCR. И по този метод да се откри надеждността на тестванията. Но това, което се получава от проучването е, че в страната има относително едва разпространяване на ковид. Което корелира с дребния брой новооткривани случаи и надлежно – дребния брой смъртни случаи. Но това, което ние би трябвало да гледаме, е по какъв начин да излезем от това състояние. И би трябвало последователно системата да стартира да се отваря. Не внезапно. Както когато се изпразва един язовир, цялостен догоре, с цел да се напоява земята, би трябвало да се изпуска по малко. Да се подвига шлюзът по малко, да се отпуска. Защото в последна сметка нашата цел е не просто язовирът да бъде цялостен, т.е. да няма заболели, а да пристигна време, когато макар този вирус, ще стартираме да живеем обикновено.

- Откъде би трябвало да стартира това „ изпускане ”?

- На първо място би трябвало да се отворят парковете и местата, където хората могат да спортуват. Защото тези, които могат да спортуват, нормално са здрави, млади и мощни. И даже да се разболеят, няма да е тежко. Тоест, да се отворят тези места, където се събират млади, здрави хора. С това би трябвало да се стартира. Рисковите групи - възрастните хора, хората с съпътстващи болести, би трябвало да си стоят у дома и да съблюдават досегашните ограничавания и рекомендации. Следващата стъпка към този момент би могла да бъде да тръгнат децата на детски градини, на учебно заведение. Студентите да стартират да учат. Най-малко рисковите групи да стартират да живеят обикновено. Но това не би трябвало да става внезапно, а последователно. Защото сега ние може да се окажем в ситуацията на една стара девица, която си е останала остаряла мома. Но това би трябвало да става и доста рационално. „ Шлюзовете ” би трябвало да се отварят най-много за тези, които са млади, здрави, мощни. Които могат да спортуват, да се разхождат. На тях би трябвало да им бъде обяснено, че въпреки всичко би трябвало да съблюдават обществената отдалеченост, да поддържат добра хигиена и така нататък

Най-голямото предизвикателство в този момент са идващите религиозни празници Цветница и Великден. Доколкото чух, Светият синод е споделил, че църквите ще са отворени. На хората би трябвало да се каже, че тези, които са най-застрашени, е хубаво да си останат у дома. Евентуални, в случай че решат, че не може да не отидат на черква, би трябвало да съблюдават всички условия за хигиена и обществена отдалеченост. В църквите да се съблюдават всички хигиенични правила. И в последна сметка, тези възрастни хора, в случай че доста се постанова да вървят на черква, да ги пази и Господ. А младите, здрави и мощни хора, в случай че имат толкоз мощна религия, че не могат да не отидат на черква, могат да го създадат. Те са по-малко рискови. Но също би трябвало да съблюдават всички правила, които се съблюдават и сега.

- Какви са упованията ви от тестването на хората в Банско?

- Най-вероятно ще се откри, че няма доста инфектирани, само че дано да излязат резултатите. За тези проби аз приказвам от месец и половина насам. В отговор слушам всевъзможни упреци. Но даже след едно много нескопосано извършено проучване, като това на служителите на реда, се получиха резултати, които дават доста сериозна информация за положението на инфекцията в страната. Тоест, не можеш да управляваш нещо, без да го познаваш. И мощно се надявам, че това, което ще се направи в Банско, ще даде спомагателна информация, която може да бъде както в една, по този начин и в друга посока. Въз основа на която могат да се вършат съществени разсъждения и заключения.

- Ако не се подхващат ограниченията, които препоръчвате, и останем у дома, какъв брой дълго ще продължи рецесията?

- Може и до Второ пришествие. Казват, до момента в който се направи ваксина, само че ваксина няма да има в околните 1-2 години. Ако ние можем да продължим да стоим в това състояние, ще стоим, до момента в който издържим. Но сега, в който се отвори, доста бързо цялата история би могла да стартира изначало. Затова съгласно мен вярното е лека-полека да се отварят шлюзовете, с цел да се получи така наречен проепидемичване на популацията. Всъщност да създадем това, което се прави при имунизациите. Само че там се прави с ваксини, които са изпитани и ефикасни, до момента в който тук би трябвало да се направи със самото заболяване. В случая може да се направи с това заболяване, тъй като инфекцията не е изключително рискова. Тук шансът на човек да му се случи нещо неприятно е по-малък от 1%. И в действителност хората, които би трябвало да бъдат изкарани на напред във времето, са младите, здравите, мощните. Докато възрастните хора с съпътстващи болести би трябвало да продължат да стоят на назад във времето. Другото нещо е, че тези, при които е потвърдено, че са инфектирани и отделят вируса, просто би трябвало да се изолират. Много значимо е да се намерят и техните контактни и също да се лимитират, като не е нужно това да става безусловно в лечебни заведения. Независимо какво си мислим ние и какъв брой ни е боязън, този вирус рано или късно ще премине през цялото население. И с цел да се ограничи, би трябвало най-малко 70% да го изкарат под една или друга форма. Огромната част ще го изкарат безсимптомно, няма да схванат.

- А хората, които към този момент са преболедували?

- Колкото повече стават тези хора, толкоз по-добре ще бъде за страната. Това значи, че тези хора могат да живеят обикновено. Нашата цел е това да се случи за най-малко 70% от хората, когато ще се ограничи епидемията. Но в случай че ние стоим по този метод затворени и се радваме, че няма нови случаи, незабавно би трябвало да си зададем въпроса, докога можем да издържим. Още един път ще кажа – оградата не би трябвало да пада внезапно и всички да се втурнат, а би трябвало да става последователно, на порции. И колкото по-рано стартираме да вършим това нещо, толкоз по-бързо ще излезем от тази рецесия.

Интервю на trafficnews.bg

Доц. доктор. Атанас Мангъров е Началник на Първо Детско поделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров ” ЕАД - София. Доцент към Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина. Доц. Мангъров приключва ВМИ „ И.П.Павлов ” - Пловдив през 1982 година Специалист по инфекциозни заболявания от 1988 година и експерт по детски заболявания от 1993 година Научните му ползи са в региона на актуалната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тематика пази дисертация през 1991 година

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР